“HS Algorithm” - High School AlgorithmTAKMIČENJE

Kad? - 15. maj 2022.
Gde? - u prostorijama Matematičkog fakulteta, Svetog Nikole 39

KVALIFIKACIJE

Najbolje rangirani će se kvalifikovati na finalni deo takmičenja!

3 ILI 4 ČLANA TIMA

Sakupi svoju ekipu!


Društvo matematičara Srbije, Matematički fakultet u Beogradu i studentska organizacija Studentska unija matematičara "SUMA" sa Matematičkog fakulteta, organizuju takmičenje u programiranju za učenike srednjih škola -“HS Algorithm” (High School Algorithm).

“HS Algorithm” je takmičenje koje ima za cilj proveru znanja iz informatike i matematike i razvijanje timskog duha učesnika, kao i upoznavanje srednjoškolaca sa Matematičkim fakultetom.

Prijavljeni timovi će rešavati 10 zadataka za čiju će izradu u najvećoj meri biti potrebno korišćenje logike, kao i osnovno znanje iz matematike i informatike.

Na takmičenje se mogu prijaviti svi učesnici srednjih škola u ekipama od po 3 do 4 člana. Neophodno je da svaki član tima popuni prijavu za sebe.

“HS Algorithm” će se sastojati od kvalifikacija i takmičenja:

Kvalifikacije će biti održane 27. aprila 2022. godine u 20:30 časova, u online formatu. Svi prijavljeni timovi će raditi test u trajanju od 15 minuta u istom terminu. Test će se sastojati od 40 pitalica (20 iz matematike i 20 iz informatike). Najbolje rangirani će se kvalifikovati na finalni deo takmičenja (25-30 timova).

Takmičenje će se održati 15. maja 2022. u prostorijama Matematičkog fakulteta na adresi Svetog Nikole 39, sa početkom u 12 časova. Nakon svečanog otvaranja takmičenja, timovi će rešavati zadatke na papiru u trajanju od 2 sata. Pošto zadaci budu pregledani, sledi svečano zatvaranje događaja i dodela nagrada najboljim takmičarima.

Za najbolje takmičare obezbeđene su vredne nagrade. Ukupni nagradni fond iznosi 150.000 dinara.

ČESTO POSTAVLJENA PITANJA

Da li je neophodno da takmičari iz tima budu zajedno na istom mestu prilikom kvalifikacija?

Nije neophodno da svi takmičari budu na istom mestu tokom kvalfikacija. Međutim, kvalifikacije su organizovane tako da ceo tim radi samo jedan test, tj. test se radi preko samo jednog računara. Takmičari mogu da budu međusobno povezani preko video poziva i da na taj način urade zadatke (na primer preko Google Meet-a).

Koliko timova će biti na finalnom delu takmičenja?

Broj timova koji će biti na finalnom delu takmičenja je između 25 i 30, u zavisnosti od rezultata kvalifikacija.

Kakvo je predznanje neophodno za učešće na takmičenju?

Za učešće na takmičenju dovoljno je osnovno znanje matematike i informatike. To podrazumeva znanje koje se stekne tokom osnovne i srednje škole. Svako dodatno znanje i interesovanje je PLUS!

Kome su namenjeni zadaci na takmičenju?

Zadaci su takvi da su najpre namenjeni učenicima 3. i 4. razreda srednje škole. Međutim, nemojte to da vas uplaši, jer je većina zadataka logičkog tipa, tako da je dovoljno osnovno predznanje.

Koje težine će biti zadaci na takmičenju?

I na kvalifikacionom i na finalnom delu takmičenja zadaci će biti različite težine, od jednostavnijih do težih. Primere zadataka možete pogledati OVDE.